Zedenzaken

Heeft u een advocaat nodig omdat u verdacht wordt van een zedendelict (de meest voorkomende zijn: verkrachting, ontucht, aanranding) en heeft u een uitnodiging ontvangen om te worden gehoord, de zogenoemde ontbiedingsbrief? Ga nooit alleen naar dit verhoor, maar neem altijd een advocaat mee. In de meeste gevallen wordt dit verhoor zowel per camera als per geluidsopname opgenomen. Uit ervaring weet ik dat de zedenrechercheurs diverse manieren hebben om u toch iets te laten bekennen wat u eigenlijk helemaal niet wilde of bedoelde. Daarnaast heeft Grebbe Advocatuur een ruime ervaring in het behandelen van zedenzaken, waardoor u er nooit alleen voor staat.

Soorten zedendelicten

Als u wordt verdacht van een zedendelict hoeft het niet direct om een verkrachting of om ontucht te gaan. Hieronder treft u een opsomming van de zedendelicten die genoemd staan in het wetboek van strafrecht:
✔Artikel 239: schennis van de eerbaarheid (‘potloodventer’)
✔Artikel 240b: verspreiden/vervaardigen/bezit kinderporno
✔Artikel 242: verkrachting
✔Artikel 243: seksueel binnendringen bewusteloze, onmachtige, of persoon met gebrekkige ontwikkeling
✔Artikel 244: ontucht met persoon onder de 12 jaar (seksueel binnendringen)
✔Artikel 245: ontucht met persoon tussen de 12 en 16 jaar (seksueel binnendringen)
✔Artikel 246: aanranding
✔Artikel 247: ontucht met persoon onder de 16 jaar, bewusteloze, geestelijk gestoorde
✔Artikel 248a: verleiding van een minderjarige door giften, misleiding of misbruik uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht
✔Artikel 248b: ontucht met een minderjarige prostituee
✔Artikel 248e: grooming
✔Artikel 249: ontucht met misbruik van gezag (stiefkind, pleegkind, pupil, aan de zorg, opleiding of waakzaamheid toevertrouwd, bediende of ondergeschikte)
✔Artikel 250: bevorderen of teweegbrengen van seks minderjarige met derde

Zwijgrecht

Bij zedenzaken dient u zich altijd op uw zwijgrecht te beroepen totdat u een advocaat heeft gesproken. U zult dan samen met uw advocaat een strategie bepalen maar praat nooit zonder advocaat met de politie over de verdenking!!

Een zedenzaak kan vergaande gevolgen hebben. Niet alleen voor het slachtoffer maar juist ook voor een verdachte. Vaak is een verdachte al bestempeld als zedendelinquent voordat er überhaupt een rechter een uitspraak heeft gedaan. Dit kan niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de gemoedstoestand van de verdachte maar ook op bijvoorbeeld zijn/haar werk en relaties. Indien u wordt veroordeeld dan heeft dit vergaande gevolgen voor uw documentatie, ook wel strafblad genoemd. Het is daarna bijvoorbeeld lastiger om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen. Het is van groot belang dat u vroegtijdig (het liefst voor het eerste verhoor) een advocaat inschakelt om u zo goed mogelijk te beschermen.

Mijn advies

Bent u als aangehouden, gedetineerd of gedagvaard? Of bent u uitgenodigd voor verhoor? Dan kunt u zelf of uw via familie contact met mij opnemen. Ik zorg ervoor dat ik u zo goed mogelijk voorbereid op uw verhoor. Bent u gedetineerd? Dan wordt u regelmatig door mij bezocht en geïnformeerd over uw dossier en de te hanteren strategie. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over wat ik voor u kan betekenen op het gebied van zedenzaken?
Neem direct vrijblijvend contact op