Misdrijven inzake verdovende middelen

Onder misdrijven inzake verdovende middelen valt: handel, productie, bezit en smokkel van drugs. Dit geldt voor alle soorten drugs die voorkomen in de lijsten behorend bij de Opiumwet.

De wet maakt een onderscheid tussen:
Harddrugs (lijst 1): hieronder vallen onder andere cocaïne, heroïne en XTC.
Softdrugs (lijst 2): deze lijst bevat de hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Strafbare feiten

Op grond van de Opiumwet en de daarbij behorende lijsten is het verboden om soft- en harddrugs:
“Binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen (smokkel) te telen, te bereiden, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren, in bezit te hebben en te vervaardigen”
Let op: het gebruiken van drugs is dus niet strafbaar, althans niet op grond van de opiumwet. Wek kunnen er plaatselijke regels gelden waarin het wel strafbaar wordt gesteld om drugs te gebruiken, bijvoorbeeld op bepaalde momenten in bepaalde plaatsen. Ook is het strafbaar gesteld om met drugs een voertuig te besturen, dan wordt ook wel rijden onder invloed genoemd.

De straf

Het openbaar ministerie heeft richtlijnen opgesteld met betrekking tot de misdrijven in verband met verdovende middelen. De richtlijnen geven aan de officier van justitie een handleiding met betrekking tot de hoogte van de strafeis. De richtlijnen treft u hier aan.
Richtlijn voor strafvordering Opiumwet, harddrugs (2019R011) | Beleid en Straffen | Openbaar Ministerie (om.nl)

Natuurlijk is dit niet de straf die altijd wordt opgelegd. De rechter is uiteindelijk degene die de hoogte van de eventuele straf bepaald.

Waarom een advocaat?

Het is erg belangrijk om een advocaat in te schakelen zodat alle omstandigheden kunnen worden voorgelegd aan de rechtbank. Zo is niet alleen de vraag of u voor de eerste keer verdacht wordt van een strafbaar feit van belang, maar ook zijn uw persoonlijke omstandigheden zeer belangrijk. Advocaat Malika Krabben – Tmim is zeer ervaren op het gebied van misdrijven met betrekking tot verdovende middelen. Indien u wordt aangehouden kunt u haar naam noemen. Zij krijgt dan een zogenaamde piketmelding en wordt automatisch verzocht om u op te zoeken en om u bijstand te verlenen voor en tijdens het verhoor. Dit kost u verder als verdachte niets.

Beroep u altijd op uw zwijgrecht indien u nog geen advocaat heeft gesproken. Van verklaren is nog nooit iemand beter geworden. Samen met uw advocaat bepaalt u de strategie van uw zaak. U kunt altijd – nadat u met een advocaat heeft gesproken – nog een verklaring afleggen. Maar doe dit dus nooit zonder advocaat erbij!
Bent u aangehouden, gedetineerd of gedagvaard? Of bent u uitgenodigd voor verhoor? Dan kunt u zelf of uw familie contact met mij opnemen. Ik zorg ervoor dat ik u zo goed mogelijk voorbereid op uw verhoor. Bent u gedetineerd? Dan wordt u regelmatig door mij bezocht en geïnformeerd over uw dossier en de te hanteren strategie. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over wat ik voor u kan betekenen op het gebied van verdovende middelen?

Neem contact op

Wilt u juridisch advies of heeft u een juridisch vraagstuk waar u een advocaat voor nodig heeft? Neem dan contact met mij op via de onderstaande button. Heeft u een dringende zaak? Bel 0317 – 74 02 49 of

Neem direct contact op