Oeps foutje!? Ledikant Leenbakker

Iedereen heeft het wel ergens gelezen. Leenbakker heeft een ledikant aangeboden voor een wel heel lage prijs namelijk: € 24,00. Dit was een korting van meer dan 90%. Ook stond er op dat moment op de website van Leenbakker een ledikant te koop voor €99.999,00. Iedereen stelt natuurlijk direct dat het ledikant voor €99.999,00 een fout moet zijn. Voor het ledikant van € 24,00 klinken er andere geluiden (vooral van personen die deze ledikant hebben besteld). Is Leenbakker nu verplicht om het ledikant te leveren voor €24,00?

Een koopovereenkomst komt tot stand door een aanbod van de verkoper en aanvaarding van de koper. Dat staat vermeld in artikel 6:217 lid 1 BW. Voor een geldig aanbod is het juridisch noodzakelijk dat de wil en de verklaring van de verkoper met elkaar overeenstemmen. Voor een geldige aanvaarding is het ook noodzakelijk dat de wil en de verklaring van de koper met elkaar overeenstemmen. Dit staat vermeld in artikel 3:33 BW.

Bij de koper zullen wil en verklaring zeker met elkaar overeenstemmen, die is immers wel geïnteresseerd in een ledikant van € 24,00. Bij de verkoper ligt dit anders. De verklaring (in dit geval de lage prijs van € 24,00) stemt immers niet overeen met haar wil (verkopen tegen een redelijke prijs). Leenbakker stelt zich hier dus op het standpunt te stellen dat er geen sprake is van een geldig aanbod, doordat haar wil ontbreekt.

Echter, ondanks het ontbreken van de wil van de verkoper, kan zij toch aan de overeenkomst gebonden zijn, namelijk wanneer er sprake is van een gerechtvaardigd vertrouwen bij de koper. Dit gerechtvaardigd vertrouwen staat in artikel 3:35 BW. Met andere woorden: Mocht de koper er op vertrouwen dat het aanbod geldig was, of had hij (moeten) kunnen begrijpen dat er sprake was van een verkeerde prijs? Bij de beantwoording van deze vraag moet volgens de jurisprudentie uitgegaan worden van een gemiddelde geïnformeerde consument. Van en dergelijke consument mag worden verwacht dat hij op de hoogte is van de globale prijzen en dat grove afwijkingen dus opvallen. In dit geval staan er op verschillende sociale media allerlei berichten waarin mensen verbaasd hebben gereageerd op het wel heel lage bedrag voor het ledikant. Het feit dat het een wel heel erg lage prijs is kan m.i. ook worden geconcludeerd uit het aantal bestellingen dat binnen zeer korte tijd is geplaatst.

Persoonlijk denk ik dat de kopers pech hebben en dat Leenbakker zich terecht op het standpunt kan gaan stellen dat er geen sprake is van een geldig aanbod doordat haar wil ontbreekt. Wellicht dat Leenbakker wil gaan leveren indien iemand bereid is om het ledikant voor het bedrag van €99.999,00 te betalen?

Dit bericht is geschreven door .

Gepubliceerd .

Reageren is niet mogelijk.