Mishandeling

Wordt u verdacht van een eenvoudige mishandeling of van een zware mishandeling? Neem dan contact met me op. Een veroordeling voor een dergelijk feit leert mij dat dit verre gevolgen voor u kan hebben. Niet alleen krijgt u – indien u wordt veroordeeld – een straf opgelegd, maar u krijgt ook een aantekening op uw documentatie (strafblad).  Juist deze aantekening kan vergaande gevolgen hebben voor uw toekomst. Want een verklaring omtrent gedrag (VOG) is in dat geval een stuk moeilijker te krijgen.

De wet kent twee soorten mishandelingen. De eenvoudige mishandeling en de zware mishandeling.

Eenvoudige mishandeling

Eenvoudige mishandeling is een vorm van mishandeling waarbij (vaak) het letsel beperkt is gebleven tot bijvoorbeeld blauwe plekken, een (eenvoudige) breuk of een scheefstaande tand. Soms is er niet eens letsel maar heeft het slachtoffer wel pijn gevoeld.

Zware mishandeling

Het verschil tussen zware en eenvoudige mishandeling is gelegen in het letsel dat is ontstaan. Bij zware mishandeling moet er zwaar lichamelijk letsel zijn ontstaan, dat blijkt natuurlijk al uit de naam van de verdenking.

Uit eerdere uitspraken van rechters volgt dat zwaar lichamelijk letsel betekent:

Het betreffende letsel moet voldoende ernstig zijn om naar gewoon spraakgebruik als zodanig te worden aangemerkt, en dienen de gebezigde bewijsmiddelen de benodigde indicaties te verschaffen over de aard en ernst van het toegebrachte letsel, de eventuele noodzaak en aard van medisch ingrijpen en het ontbreken van uitzicht op (volledig) herstel.

Een mooie juridische omschrijving waarmee normale burgers eigenlijk nog niet heel veel mee kunnen. Want het ligt aan de omstandigheden van het geval of letsel gezien kan worden als zwaar lichamelijk letsel. Het is dus erg belangrijk dat u een advocaat inschakelt die ervaring heeft met dit soort zaken. Hiervoor bent u bij Grebbe advocatuur aan het juiste adres.

Naast het zwaar lichamelijk letsel dat moet zijn ontstaan bij zware mishandeling, moet er ook sprake zijn van opzet op het veroorzaken van het zware letsel. De verdachte dient dus opzettelijk aan de ander zwaar lichamelijk letsel toe te hebben gebracht. Maar ook dit is weer niet zo zwart wit aangezien er diverse gradaties voor het begrip “opzet” aanwezig zijn in het Nederlandse Strafrecht. Dit is een heel juridisch verhaal dat ik u met alle liefde zal uitleggen indien u wordt verdacht van een mishandeling.

Bent u aangehouden, gedetineerd of gedagvaard? Of bent u uitgenodigd voor verhoor? Dan kunt u zelf of uw familie contact met mij opnemen. Ik zorg ervoor dat ik u zo goed mogelijk voorbereid op uw verhoor. Bent u gedetineerd? Dan wordt u regelmatig door mij bezocht en geïnformeerd over uw dossier en de te hanteren strategie. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over wat ik voor u kan betekenen op het gebied van mishandelingen?
Neem direct vrijblijvend contact op